Членките на ЕУ не се договорија за ембарго на нафта


Постојаните претставници на земјите-членки на ЕУ не успеаја да постигнат договор за ембарго за увоз на руска нафта. Покрај Унгарија, против забраната за руската нафта се изјаснија и Словачка, Чешка и Бугарија.

Разговорите за ова прашање ќе продолжат утре информира Гардијан.

Како што пренесе Бгнес, бугарскиот вицепремиер рече дека неговата земја ќе побара исклучок доколку проектот на ЕУ предвидува таков механизам.

– Технолошки, Бугарија може без руска нафта, но тоа би довело до значително зголемување на цените на горивото. Затоа, ако Европската комисија разгледа исклучоци, ние би сакале да ги искористиме, изјавил тој за весникот „Капитал

Back to top button
Close