Црна Гора избира нова Влада

Во Цетиње денеска ќе се одржи седница на Парламентот на Црна Гора, на која треба да се избере нова малцинска влада, предложена од мандатарот Дритан Абазовиќ.

Новата влада, како што е предложена, ќе има 18 ресори, четворица потпретседатели и двајца министри без ресор.

– Пратениците на Демократскиот фронт нема да присуствуваат на денешната седница, бидејќи ја сметаат предложената влада за нелегитимна, изјави пратеникот на оваа алијанса, Славен Радуновиќ.

Црногорскиот Парламент денеска треба да избере и претседател на Собранието, јави МИНА.

Претходно, претседателот на Собранието, Алекса Бечиќ беше сменет на 7 февруари. Потпретседателот и претседавач на Собранието, Страхиња Булајиќ поднесе оставка на 20 април.

На дневниот ред на седницата се и предложените измени на законот за акцизите и данокот на додадена вредност, како и предлог законот за привремени мерки за ограничување на цените на производите, што се од посебно значење за животот и за здравјето на луѓето.

Последната точка на седницата се изборите и именувањата.

 

 

Back to top button
Close