Данската кралица ненадејно во својот новогодишен говор објави дека го напушта престолот

Данската кралица Маргарет Втора неочекувано објави дека ќе абдицира во нејзиниот традиционален новогодишен говор на телевизија.

Таа формално ќе абдицира на 14 јануари, по 52 години на тронот. Неа ќе ја наследи нејзиниот најстар син, престолонаследникот Фредерик.

– Ќе му го оставам тронот на мојот син, престолонаследникот Фредерик, рече таа.

Маргарет Втора (83) го наследи нејзиниот татко – кралот Фредерик Деветти по неговата смрт на 14 јануари 1972 година. Таа моментално е единствената кралица во светот, а во јули стана монарх со најдолго владеење во историјата на Данска.

Рекордот претходно го држеше Кристијан Четврти, кој, иако технички владееше 60 години, всушност владееше само 51 година и шест месеци, бидејќи беше дете во раниот дел од неговото владеење.

За разлика од британската кралска традиција, нема да има официјална церемонија на крунисување на престолонаследникот Фредерик, кој има 55 години. Маргарет Втора е многу популарна во Данска, а многу Данци очекуваа таа да остане на тронот до нејзината смрт.

Во Данска, формалната власт ја имаат парламентот и владата. Од монархот се очекува да биде над партиската политика и да ја претставува нацијата со традиционални должности како што се државни посети и прослави на националните празници.

Back to top button
Close