ДИК: Излезноста до 17 часот е 42, 85%

Излезноста на гласачите на вториот круг од Локалните избори во 44-те општини каде што се избираат градоначалници до 17 часот е 42,85 отсто.  Податокот е од обранотени 83, 29 отсто од избирачките места или 2044.

По општини најголема излезност има во Вевчани 75, 6 отсто, Конче 73, 15, Ранковце 71, 02. Над 60 отсто имаат Пробиштип, Пехчево, Дебар Македонски Брод, Демир Хисар, Лозово и Демир Капија.

Најмала е излезноста во Сарај 23, 41 Шуто Оризари 28, 48 и Боговиње 30, 23 отсто.

Портпаролката на ДИК Љупка Гугучевска на прес-конференцијата во ДИК соопшти дека на ниво на Град Скопје од 89, 93 отсто обработени избирачки места односно 616, на гласање излегле 39, 99 отсто од гласачите.

Гугучевска ја соопшти и излезноста во некои од скопските општини – Аеродром 42, 37 отсто, во Бутел 36, 65 отсто, Гази Баба 38, 18 отсто, Ѓорче Петров 40, 75 отсто, Карпош 47, 05 отсто и Шуто Оризари 28, 48 отсто.

До ДИК пристигнале 433 приговори за лично избирачко право од кои 378 се прифатени 34 се одбиени и 21 запипшани во Избирачкиот список.

Гугучевска соопшти дека до ДИК нема пријава за инциденти.

Освен на тие девет избирачки места за кои беше известено претпладнето и каде се надминати проблемот, до 17 часот нема пријавено други проблеми на избирачките места.

Наредната прес-конференција во ДИК е во 19 часот. 

Back to top button
Close