Дојди зло, оти без тебе уште позло!“

Не е првпат во историјата на македонската демократија прогнозата за тоа каква ќе биде политичката разврска во некаков догледен период да ги прави астролошките хороскопски предвидувања да изгледаат како добро втемелена научна дисциплина. Во чија политичка корист ќе се наредат лидерските ѕвезди и нивните коалициски соѕвездија? Впрочем, за тоа сите денес ќе беседат…

Од настаните за време на викендов, разбравме дека се составени 61 потписи на пратеници во Собранието кои би се согласиле да ја урнат Владата на СДСМ, ДУИ и преостанатите коалициски партии во сегашната власт. Но, што потоа, не разбравме. Ако власта функционираше како „воловски рогови во вреќа“ (а, такви ѝ се и резултатите од владеењето), ова ново создадено мнозинство – ако воопшто додржи до понеделник на пладне! – е како „слоновски кљови (на македонски, тоа се нарекува бивни) во вреќа“, што се заканува со уште полоши резултати и пред да почне да стане збор за владеење: ВМРО-ДПМНЕ прилично ги „отепа“ изборните резултати на Алијанса и Алтернатива, но седнувањето на маса со радикалната националистичка и антизападна десничарска Левица може буквално да ги дотепа, со БЕСА свежо придружена во тоа друштво.

 

Бидејќи, со ова мнозинство тие можат да ја кутнат оваа Влада, но доколку формираат своја, таквата власт во Собранието ќе биде „пијано“-малцинска, со поддршка од двата гласа на Левица кои не би влегле во новата влада – и нејзината стабилност ќе зависи од секојдневните будалести изјави на Апасиев и другарите. Тоа Мицкоски некако и би можел да го „свари“, но ќе биде смејурија да се следат лидерите на албанските партии во таа влада кога ќе бидат недогледно прозивани за политиките во клучните домашни и меѓународни области на земјата. Нота бене, прозивките нема да доаѓаат само од Македонија.

 

Можеби додека ова го читате, веќе и други пратеници се приклучиле, а други се „исклучиле“ од таквото ново владино мнозинство, елиминирајќи ја „токсичноста“ на Левица? За тоа има во Собранието барем уште 5-6 мина кај кои изборот е персонален (што и да значи тоа), бидејќи идеологиите одамна се шутнаа во ендек. Тој избор е најделикатен за ДОМ и ЛДП, оти за претпоставка е дека таму разбираат дека од одлуката за поддршка или не на Мицкоски ќе им зависи опстанокот (точен е тој глагол) веќе на идните избори.

Колумната на Сашо Орданоски во целост прочитајте ја тука

 

Back to top button
Close