Дуи го задржа мандатот во 5 изборна единиица а во 6 тата Вреди и зема пратеник ВМРО ДПМНЕ не успеа да земе уште 1 пратеник во 5 тата.

Претседателот на Државната изборна комисија, Александар Даштевски ги соопшти резултатите од прегласувањето на седум гласачки места. ДИК вечерва ги сумираше вкупните резултати од гласањето на парламентарните избори, вклучувајќи го и денешното прегласување.

Во изборната единица (ИЕ) 5 коалицијата „Твоја Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ освои 74.287 гласови или 10 мандати, коалицијата „Европски фронт“ на ДУИ има 27.278 гласови или четири мандати, коалицијата „За европска иднина“ предводена од СДСМ доби 26.668 гласови или три мандати, Левица .има 9.850 или еден мандат, коалицијата „Вреди“ 10.793 еден мандат и ЗНАМ 8.671 или еден мандат. Коалициаата И Со пргласувањето ДУИ во 5 ката ги задржа мандатите а ВМРО не успеа да го добие 62 пратеник како што тврдеше Мицковски.

Во ИЕ 6 „Европски фронт“ освои 53 731 глас или осум мандати, „Вреди“ 47.849 гласови или 8 мандати, „Твоја Македонија“ има 21.639 или три мандати, а „За европска иднина“ освои 6.414 или еден мандат .Со прегласувањето денеска коалицијата Вреди и зема пратеник на коалицијата Европски фронт (ДУИ) и со ова коалицијата на Ахмти падна на 18 пратеници исто колку коалицијата предводена од СДСМ. Со ова ДУИ не е веќе втора партија, СДСМ во брјки има повеќе гласови во ДУИ и затоа таа коалиција е на второто место на овие парламентарни избори,

Back to top button
Close