Ќе се прегласува на седум избирачки места, висат два мандати на ДУИ

На 22 мај ќе се прегласува во седум избирачки места во ИЕ 5 и ИЕ 6, одлучи Државната изборна комисија откако Управниот суд ги отфрли тужбите на Коалицијата „Европски фронт“ предводена од ДУИ против одлуката за поништување на изборите на овие избирачки места поради нерегуларности.

По оваа одлука, висат два мандати на Коалицијата „Европски фронт“, еден во петката кој може да отиде кај СДСМ и еден во шестката, кој би припаднал на Коалицијата „Вреди“

Следната среда во петата изборна единица ќе се прегласува на шест избирачки места каде право на глас имаат вкупно 3.521 гласач. Ќе се гласа на две изборни места во Крушево, две во Долнени, едно во Струга и едно во Охрид. Разликата меѓу СДСМ и ДУИ на овие шест избирачки места е 8 гласа. Во шестата изборна единица ќе се гласа на избирачкото место 2101 во Желино каде право на глас имаат 992 гласачи а на изборите на 8 мај убедливо победила коалицијата „Вреди“

Back to top button
Close