Екстремната десница во Франција од 18% во 2022 порасна на 34% поддршка од Французите

Победник во првиот круг на парламентарните избори во Франција е Националниот Фронт со освоени 34% од гласовите. На второ место се левичарите обединети во Новиот народен фронт со освоени 28,1 % од гласовите. Партијата на претседателот Макрон е на третото место со освоени 20,3% од гласовите на овој прв круг од предвремените парламентарни избори кои уследија по поразот на парламентарното мнозинство на претседателот Макрон на европските избори оддржани на 6 Јуни годинава.

Со 10,2 % поддршка останаа некогаш моќните Републиканци. Кој ќе застане на чело на новата француска влада во овој момент е најасно со оглед на тоа што екстремната десница се уште нема апсолутно мнозинство како ни  обединетата левица која го освои второто место. Кој со кого и како во новата влада  ќе биде појасно на 7 Јули кога ќе се оддржи вториот круг на овие парламентарни избори. Во секој случај какви и да се резултатите по вториот круг претседателот Макрон нема да ја има владата под негова контрола каков што беше случајот до денеска.

Овие избори ги одбележа високата излезност особено помладата популација.

Back to top button
Close