ELICA SA, компанија на Copelouzos Group, го претстави епохалниот проект Египет-Грција електрична интерконекција на Светската конференција на Обединетите нации за климатски промени COP27

 

 Под покровителство на грчкото Министерство за животна средина и енергетика и со учество на министерот за животна средина и енергетика на Грција, г. Костас Скрекас, министерот за енергетика на Бугарија, г. Росен Христов и г. Хари Бојд-Карпентер, Директор за климатска стратегија на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР),

беше претставен проектот за електрична интерконекција Египет-Грција ( GREGY) што го развива компанијата ELICA SA на Copelouzos Group на светската конференција на Обединетите нации за климатски промени COP 27 во Шарм Ел-Шеик, Египет.

 

Презентацијата се одржа во Павилјонот на Европската комисија, во присуство на многу поканети гости, министри, амбасадори и генерални секретари. Главниот извршен директор на деловната единица за обновливи извори и складирање енергија на Copelouzos Group, г-дин Џон Каридас, го презентираше напредокот на проектот за електрична интерконекција и детално ги подвлече повеќекратните еколошки предности на проектот кој целосно им служи на европските „зелени“ цели за енергијата.

 

„Компанијата ELICA на Copelouzos Group, со брзо, но внимателно планирање кое ги зема предвид сите параметри на еден ваков геополитички комплексен проект, подготвува огромна инвестиција во областа на зелена енергија, суштински создавајќи нови околности во енергетската карта во Југоисточна Европа“, истакна г-дин Каридас.

 

Електричната интерконекција меѓу Египет и Грција, преку подморски кабел со должина од приближно 950 километри и со двонасочна способност, се карактеризира како еден од најважните енергетски проекти во Европа, со висок приоритет, со клучна улога во нова енергетска карта која во моментот се формира на поширокиот географски простор во светло на последните геополитички случувања и енергетската криза.

 

Како што беше нагласено во оваа тематска презентација, „GREGY-Elica Interconnector“, со буџет од 3,5 милијарди евра,  ќе придонесе за независноста од фосилните горива и природниот гас, бидејќи подморскиот кабел што ќе ги поврзува двете земји ќе носи 100% зелена, чиста и евтина енергија.

 

3.000 мегавати зелена енергија што ќе се пренесат од Египет во Грција ќе бидат генерирани од 9,5 GW обновливи извори на енергија (ОИЕ) што Copelouzos Group ќе ги гради и работи во Египет, а тие ќе можат да заменат 4,5 bcm природен гас годишно. и ќе ги намали емисиите на CO2 за 10 милиони тони годишно.

 

Ова е проект кој е целосно во согласност со стратегијата на Европската унија за транзиција кон зелена енергија и постигнување нула емисии на CO2 до 2050 година, а во исто време придонесува за промоција на Грција како витален центар на „зелена“ енергија. во поширокиот регион на Југоисточниот Медитеран. Проектот GREGY е водечки проект за Југоисточна Европа и целосно ја поддржува политиката на ЕУ за создавање зелени енергетски коридори помеѓу север и југ, поврзувајќи ги електричните системи на Европа и Северна Африка.

Back to top button
Close