Филипче: Медицинскиот персонал од ковид центрите и оние кои работат со заболени или сомнителни пациенти први во редот за вакцинација

Како што наведе тој, во првите редови за вакцинирање ќе бидат распоредени и следниве групи:

„Граѓаните над 65 години и пациентите со хронични болести, во делот на хронични белодробни и кардио-васкуларни болести, понатаму вработените во критичната инфраструктура и секако во транспортот“, рече Филипче.

Министерот додаде дека планот, според медицинските експерти, е 60-70 проценти од популацијата да ја прими вакцината, што би било доволен процент за стекнување имунитет.

Back to top button
Close