Германија го презеде претседателствување со ЕУ од Хрватска

Во следните шест месеци претседателствувањето на Германија со Европската Унија првенствено ќе биде посветено на борбата против пандемијата со Ковид-19 и нејзините последици.

Како втор приоритет се наведуваат разговорите за Брегзит, кои треба да завршат до крајот на годината.

Помеѓу приоритетите на Берлин во втората половина од годината се наведуваат и постигнување договор за миграцијата, законот за клим и Конференцијата за иднината на Европа.

Иако беше планирано Западиот Балкан да биде во фокусот на германското претседателствување со Унијата, пандемијата ги смени плановите. Но, Берлин покажува интерес за продолжување на Дијалогот Белград – Приштина.

За време на поготовките за претседателствување со Советот на ЕУ од Берлин беше најевено дека германскиот фокус ќе биде на Западен Балкан и проширувањето, но поради пандемијата беа воспоставени „нови приоритети“, а следните шест месеци неформално го добија името „корона претседавање“.

Back to top button
Close