Германија не гледа причина да ја зголеми воената и финансиската помош за Украина

Шефот на германското министерство за финансии, Кристијан Линднер, во за Н-ТВ изјави дека Германија не гледа причина да ја зголеми воената и финансиската помош за Украина.

Според Линднер, со оглед на значителните напори што ги прави официјален Берлин, Германија во моментов не гледа предуслови за зголемување на обемот на воената и финансиска помош за Украина.

Ние снабдуваме системи за оружје, обезбедуваме финансиска помош и обезбедуваме заштита на многу Украинци во Германија. Ние веќе сме вториот најголем донатор на Украина во светот. Германија финансира добра половина од целата помош што доаѓа од Европа. Во моментов нема индикации дека треба да се направи повеќе“, рече Линднер.

Истовремено, министерот истакна дека Германија е заинтересирана за зголемување на уделот на помошта од страна на другите европски земји.

Не може другите да работат помалку само затоа што Германија работи повеќе“, објасни тој.

 

Back to top button
Close