Го закопавме сопругот во градината, покрај јагодите, и заминавме, раскажа Украинката Татиана

Милиони Украинци од почетокот на војната се раселија ширум Европа, и зад себе ги оставија разурнатите домови во родниот крај. Според последните податоци, во Хрватска пристигнале околу 12.400 бегалци од Украина, а нивните приказни се траорни.

Во емисијата Директ на РТЛ гостуваше Татиана Русанова, професорка од Мариупол, која вчера пристигнала во Врбовец заедно со ќерка и, и со уште четворица сограѓани.
Таа тргнала кон Хрватска на 13-ти март, а патешествието и било исполнето со страв и неизвесност, додека со ќерка и се криеле во подрумите на зградите, без храна, на минусни температури.

-Сопругот ми го убија Русите, пред еден месец. Последното нешто на кое се сеќавам е како тој ми го подаде малото куче, додека бев во засолништето. Потоа замина горе, заедно со родителите. Започна бомбардирањето, и сите во засолништето лежевме на подот и чекавме да заврши.
Кога престана бомбардирањето, започнав да го довикувам сопругот. Не ми одговори. Го најдовме ранет, му беше погодена артеријата. Беше невозможно да се најде лекарска помош, да се спаси… Го закопавме во градината, покрај јагодите. Ние знаеме дека тој е таму, тоа е се – раскажа Русанова.

повеќе

Back to top button
Close