Голем пад на доларот

Нa глобалните пазари вредноста на доларот во однос на кошницата валути драстично падна минатата недела, откако претседателот на американската централна банка Џером Пауел изјави дека ФЕД може да го забави темпото на зголемување на каматните стапки веќе во декември

Нa глобалните пазари вредноста на доларот во однос на кошницата валути драстично падна минатата недела, откако претседателот на американската централна банка Џером Пауел изјави дека ФЕД може да го забави темпото на зголемување на каматните стапки веќе во декември.

Индексот на доларот, кој го покажува движењето на вредноста на САД во однос на другите шест најважни светски валути, минатата недела падна за 1,5 отсто, на 104,50 поени. Истовремено, доларот ослабе за 1,3 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото достигна 1,0535 долари, највисоко ниво од крајот на јуни.

Back to top button
Close