Хрват изел смоква и паднал во кома – институциите дигнале раце

Хрватот Вања Гудац (43) поради неговата здравствена состојба заврши во болница. Само неколку часа откако бил примен, болничкиот персонал го нашол на подот од тоалетот.

Смоквата што ја изел му се заглавила во грлото и во тој момент му останал мозокот без кислород, по што завршил во кома.

Идиличниот живот на семејството Гудац се урнал како куќа од карти за само неколку секунди.

„Првите 15 дена од неговата состојба во таа кома беа страшни. Лекарите постојано ни велеа дека нема да преживее, но потоа прашуваа кога ќе го однесеме дома. Беше како да е парче мебел”, рекла неговата мајка Вера Гудац.

Вања најдобро реагирал на музика, видеа и гласовни пораки.

„Секојдневно одам кај него, му пуштам песни, поздрави и желби за брзо закрепнување што ги добивам од непознати луѓе. Најголема награда за мене е намигнување и ракување. Институциите се откажаа од Вања, јас не сакаат“, изјавила Татјана Поповиќ Наглиќ.

„Секое видео, секоја слика што ќе ја добие – мислам дека тоа е душевна храна за него, значи некаков возач, некаква надеж за подобро утре“, забележал неговиот братучед Владо Наглиќ.

Токму затоа неговото семејство верува дека може да му се помогне. „Би сакал да ги замолам сите што сакаат, што ја слушнале приказната на Вања, да ни испратат порака ако можат. Тоа може да биде читање на приказната, може да биде само поздрав. Вања одлично реагира на тоа, и тоа е се имаме за него сега можеме да обезбедиме“, рекол тој.

Марина Рагуж, неврохирург во Клиничката болница Дубрава, потврдила дека пораките навистина можат да го стимулираат мозокот на луѓето во кома.

„Семејството секогаш е охрабрено да разговара со пациентите, да пушта музика и на кој било начин да ги стимулира пациентите бидејќи не можеме да исклучиме дека тоа може да го стимулира мозокот“, објаснува таа за Нова ТВ.Таа додаде дека во Хрватска се забележани неколку случаи како на Вањи.

„За жал, има неколку бизарни случаи, а најбизарните се случија кај децата. Имавме кандидат за кој размислувавме за длабока стимулација на мозокот – тоа беше дете кое се задави во мермер. Имаме пациент, истото е дете , кој дуваше балон и го задуши“, рече таа.

 

Преку експериментална студија, таа, заедно со други лекари, разбудила околу 30 проценти од испитаниците кои достигнале ниво на свест на кое можат да комуницираат. „За некој да стане кандидат за методот потребно е да исполнува неврофизиолошки, неврорадиолошки и клинички критериуми. Односно мораме да тестираме дали има сигнал помеѓу мозокот и периферијата, каква е состојбата на пациентот. и правиме различни радиолошки тестови“, истакнала таа.

Back to top button
Close