Инфлацијата во ЕУ достигна рекордно ниво во март

Инфлацијата во еврозоната во март достигна ново рекордно ниво од 7,5 отсто на годишно ниво, покажуваат денешните прелиминарни податоци на европската статистичка служба Евростат.

Растот на потрошувачките цени во блокот од 19 земји, кој ја дели единствената валута, значително се забрза минатиот месец од 5,9 отсто во февруари, бидејќи војната во Украина и санкциите кон Русија забележаа силен скок на цените на горивото и природниот гас.

Мартовското ниво на инфлација во еврозоната е далеку над прогнозата на аналитичарите, кои прогнозираа просечни 6,6 отсто и очекуваат дека ќе го достигне својот врв дури во наредните месеци.

Основната инфлација во еврозоната, која ги исклучува нестабилните цени на енергијата и храната, исто така го забрза растот на 3,2 отсто во март од 2,9 отсто во февруари.

Уште потесниот индекс на потрошувачки цени, кој ги исклучува алкохолот и тутунските производи, се зголеми од претходното ниво од 1,7 отсто на 3,0 отсто во март.

Според блиската проценка на Евростат, најголемо влијание врз скокот на инфлацијата имаа цените на енергијата, кои пораснаа за 44,7 отсто на годишно ниво во март од 32 отсто во февруари.

Потоа следат цените на храната, алкохолот и тутунот со годишен раст од 5,0 отсто (4,2 отсто во февруари), потоа неенергетските индустриски стоки со раст од 3,4 отсто (3,1 отсто во февруари) и услугите кои пораснале 2,7 отсто на годишна основа наспроти 2,5 отсто во февруари.

Според прелиминарните податоци, највисоки годишни стапки на инфлација во март се забележани во Литванија, дури 15,6 отсто и Естонија од 14,8 отсто, а најниски се забележани во Малта и Франција, соодветно 4,6 отсто, односно 5,1 отсто.

Back to top button
Close