ИРЛ: Хибридни војни – Кој дозволи да се ’хакне‘ изборниот ден

Што имаат заедничко нападите врз Тајм и ДИК на изборниот ден и нападот врз веб-страницата на Фондот за иновации две недели пред изборите? Како потфрлила заштитата на ДИК? Што правеле институциите за безбедност за време на нападот? Дали целта била дефокус или вистински упад во системот? ИРЛ и „Само прашај“ прават реконструкција на клучните настани пред и по изборниот процес.

На веб-страницата на Бирото за јавна безбедност во САД може да прочитате како изгледа зашитата на изборната инфраструктура и што прават органите на системот за да ја одржат максимално безбедноста на изборниот ден. САД и европските држави имаат процедури и правила за заштита на изборниот процес.

Во таа инфраструктура, покрај заштитата на избирачките места и слично, спаѓа и заштитата на критичната дигитална инфраструктура, односно веб-страниците и апликациите за гласање и следење на изборниот процес.

Македонското Биро за јавна безбедност нема своја веб-страница. Хакерскиот напад врз веб-страницата на Државната изборна комисија на самиот изборен ден, како и обвинувањата за технички слабости на апликацијата отворија прашања за начинот на којшто институциите го штитат изборниот процес. На прашањето коешто ИРЛ го испрати до МВР да праша какви се безбедносните протоколи за изборниот ден – одговори не добивме.

Во разговор со сите вклучени страни и релевантни институции, како и со посебни експерти за сајбер безбедност, ИРЛ и Само прашај направија реконструкција на клучните настани пред и по изборниот ден, кои отвораат сомнежи за институционална пропусти и негрижа за безбедноста на изборниот процес.

повеќе

Back to top button
Close