Италија ќе ги врати на работа медицинските лица кои беа суспендирани затоа што не се вакцинираа против Ковид-19

epa08703792 A sign informs passengers coming from Spain, France, Greece, Malta and Croatia where they can get a Covid-19 testing ias seen in the arrivals area of Naples’ International Airport Capodichino, in Naples, Italy, 28 September 2020. Travelers arriving on Naples’ airport are required to pass through disinfection gates, to fill out register and self-certification forms before being swab tested for the coronavirus. The measures have been ordered in the ‘ordinance no. 74’ issued by the Campania region president Vincenzo De Luca. It was necessary to activate very strict controls for those returning from abroad and in particular from countries where a significant increase in positive cases was being recorded, De Luca was cited as saying by Italian media. EPA-EFE/CIRO FUSCO
– Италијанските лекари и медицински сестри суспендирани затоа што не биле вакцинирани против Ковид-19 наскоро ќе бидат вратени на работа, изјави денеска новиот министер за здравство Орацио Скилачи.

Причината е алармантен недостиг на медицински персонал и намалувањето на случаи на заразени со коронавирус. Новата влада, исто така, ќе ги укине казните наметнати на лица постари од 50 години кои не биле вакцинирани, рече Сцилачи во соопштението објавено на веб-страницата на Министерството.

Владата на претходниот премиер Марио Драги ја направи вакцинацијата задолжителна за наставниците и здравствените работници во 2021 година, а во јануари оваа година го прошири условот за сите луѓе над 50 години. Во случај на одбивање на вакцинација, предвидено е привремен отказ за вработените во јавниот сектор и глоба од 100 евра за лица над 50 години.

Во соопштението на веб-страницата на Министерството за здравство се вели дека Скилачи смета дека е соодветно да се врати ситуацијата во нормала и најави дека запира објавувањето дневни податоци за ширењето на коронавирусот, хоспитализациите и смртните случаи. Информациите сега ќе се објавуваат на неделно ниво

Back to top button
Close