ИТЦ: Светската економија со загуба од 126 милијарди долари

Светската економија е во загуба од најмалку 126 милијарди долари поради коронавирусот, покажува најновото истражување на Меѓународниот трговски центар (ИТЦ).


Според извештајот на ИТЦ, кинескиот извоз во февруари годинава од претходната година во однос на истиот период лани падна за 21 отсто.

– Целосните ефекти од кризата сè уште не се видливи, бидејќи повеќето земји започнаа со затворање на границите кон крајот на март и април, наведува ИТЦ во извештајот.

Блокадите во Кина, Европската унија и САД имаат најголемо влијание врз меѓународната трговија, бидејќи овие три економии, како што се наведува во истражувањето, се главни играчи во глобалните синџири за снабдување и затоа се важни увозници на суровини, делови и компоненти.

Back to top button
Close