Комисијата за одбрана и безбедност ја проследи одлука за продолжување на кризната состојба

SKOPJE, REPUBLIC OF MACEDONIA – FEBRUARY 24, 2018: Building of Parliament in city of Skopje, Republic of Macedonia

 Собраниската Комисија за одбрана и безбедност денеска ја одржа 17-та седница на која беше донесена одлука за продолжување на кризната состојба во земјава. Практично, Комисијата ја проследи одлуката до Собранието, кое, како што е најавено, утре ќе одржи пленарна седница.

Кризната состојба, со претходна одлука на Собранието, е до 30 јуни 2021 година. Сега таа се продолжува за наредните шест месеци, почнувајќи од 1 јули 2021 до 31 декември 2021 година.

Претседателот на Комисијата Миле Талевски за МИА изјави дека на седницата присуствувале министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и директоторот на Центарот за управување со кризи Стојанче Ангелов. Од нивна страна, како што рече, беше изнесена она што било дискутирано на Владата и ја пренеле одлуката на Владата до Комисијата.

– Комисијата отвори дебата. Се разгледаа можности и предлози и се донесе одлука да се проследи до Собранието, на пленарна седница што ќе се одржи утре, изјави Талевски.

Тој појасни дека собраниската Комисија за одбрана и безбедност има само обврска да ја проследи и да отвори дебата по нејзината работа.

Back to top button
Close