Кракен пристигна во Црна Гора  

Во Црна Гора денеска е потврден првиот случај на зараза со омикронската супстран XBB.1.5 (кракен), соопшти Институтот за јавно здравје.

Така, велат во соопштението, Црна Гора се приклучила на листата на земји каде е регистрирана мутација на високо заразен сој.

XBB.1.5. е нов подваријантен омикрон создаден со комбинирање на другите две подваријанти на овој вид.

За прв пат е регистриран во октомври во Соединетите Американски Држави (САД), каде што моментално циркулира доминантно.

Европските земји кои досега пријавиле случаи на инфекција со подваријантата XBB.1.5 се Обединетото Кралство, Данска, Франција, Австрија, Германија, Италија, Шпанија, Шведска, Исланд, Белгија, Чешка, Португалија.

Напоменуваме дека еволуцијата на корона вирусот продолжи во насока на појава на подваријанти кои се полесни за пренос, а кои за среќа во споредба со претходните не предизвикуваат потешки болести, особено во споредба со видот Делта на SARS-CoV. -2 вирус.

Оттаму, ја користиме оваа прилика уште еднаш да апелираме до граѓаните да се вакцинираат и да ја примаат својата бустер доза бивалентна вакцина во препорачаните интервали, бидејќи оние кои се соодветно вакцинирани имаат поблага клиничка слика и поповолен исход на болеста, велат оттаму.

Институтот за јавно здравје на Црна Гора продолжува да ја следи состојбата во врска со појавата на нов вид на корона вирусот во Црна Гора и редовно ќе известува за јавноста согласно добиените податоци, Блиц.рс.

 

 

Back to top button
Close