Луѓето од фотографијата што стана симбол на теророт во Прага: „Го слушнавме како доаѓа“

 

Една фотографија можеби најсликовито го опишува хоророт низ кој поминаа студентите и вработените на Универзитетот во четвртокот попладне за време на масовното пукање во кое беа убиени 14 лица.

Дел од студентите и професорите на Карловиот универзитет во Прага се сокриле на покривот на зградата. На фотографијата објавена на „Икс“, група од десет луѓе се спуштаат на самиот раб на зградата, се држат за надворешниот ѕид неколку ката над земјата и се обидуваат да видат што се случува низ прозорецот горе.

„Чески Блеск“ ја објави приказната за луѓето кои „немале каде да бегаат и се нашле во стапица“.

Четвртиот кат станал ќорсокак. Таму убиецот Дејвид Козак (24) го создал најголемиот хорор. „Блеск“ пишува дека првите три ката од зградата имаат големо централно скалило, но дека четвртиот кат е речиси непрооден. Покрај два лифта, кои биле оневозможени од стратешки причини, единствениот начин за излез биле скалите, но тие биле користени од убиецот.

 

 

На студентите и професорите веројатно им останале само две опции да си го спасат животот. Да се забарикадираат во училниците или во тоалетот или да бегаат низ прозорецот до галеријата на висина од 20 метри од земјата. За жал, не им успеало на сите. Еден од нив е директорот на Институтот за музикологија, чие име беше прво на листата на жртви. Музикологијата се изучува во училниците на четвртиот кат.

„Имавме час. Една студентка ме прекина за да ми каже дека нејзината пријателка и’ напишала дека е затворена во тоалетот на 4-ти кат“, изјави за „Радиожурнал“ вонредната професорка Даниела Тинкова, која имала час по историја на вториот кат.

„Истрчавме од училницата, сакавме да се качиме, но не спречи толпа студенти кои плачеа и викаа дека горе се пукало. Затоа се затворивме во една соба и се забарикадиравме. По околу час и половина подоцна полицијата не извади“.

Два ката погоре, напаѓачот го извршил својот криминален план. Тој упаднал и во училницата 423 која се наоѓа на крајот од ходникот на 4-ти кат. До неа има само тоалети, не се оди понатаму.

Во неа професорката А.М. држела предавање на тема Вовед во лингвистика на знаковен јазик.

„За разлика од другите, таа имаше „среќа“. Напаѓачот ја удрил неколку пати, но таа преживеала. Многу нејзини колеги и студенти немале толку среќа“, објави нејзиниот зет на социјалните мрежи.

За Radiožurnál говорела една од студентките од фотографијата.

„Слушнавме необични истрели. Мислевме дека некој се зафркава во ходникот, но потоа некој почна да пука низ вратата. Се сокривме зад клупите“, опиша девојката која си ја повредила раката.

Раскажува дека напаѓачот заминал на кратко, но потоа се вратил, повторно почнал да пука и да ја крши вратата. Така учениците избегале низ прозорецот.

„Бевме на четвртиот кат и имавме среќа што зад нашата училница имаше покрив. Се качивме на него и почнавме да ползевме до галеријата. Под нас имаше балкон. Таму чекавме долго време, но потоа го слушнавме како ни се приближува, па скокнавме на балконот. Го скршивме прозорецот и избегавме низ внатрешноста. Пријателите се здобија со скршеници и гребаници“, рече таа.

Back to top button
Close