Над 200.000 украински бегалци добија азил во Велика Британија според различни визни програми

– Бројот на украински бегалци на кои им беше одобрен азил во Велика Британија во рамки на различни визни програми по почетокот на војната надмина 200 илјади, јави ДПА.

Новиот праг беше надминат речиси две години откако Русија ја нападна Украина во февруари 2022 година, принудувајќи ги Украинците да ја напуштат својата татковина во потрага по безбедност во други земји.

Според податоците на британската влада, заклучно со 12 февруари, пристигнатите во рамките на визните програми биле 200.200. Од нив, 143.400 дојдоа во ОК во рамките на програмата Домови за Украина (Homes for Ukraine) и 56.800 во рамките на Програма за украински семејства (Ukraine Family Scheme).

Во март 2022 година, Британците беа повикани да ги отворат своите домови за украинските бегалци. Потоа, секретарот за домување Мајкл Гоув рече дека Британија „има долга и истакната традиција да им помага на луѓето во неволја“. Тој ја дефинираше програмата „Домови за Украина“ како „спас за оние кои се принудени да избегаат“.

Британскиот Црвен крст, кој им помогна на десетици илјади Украинци да поднесат барање за азил во Велика Британија, рече дека овие програми „мора да се поздрават исклучително позитивно поради фактот што им овозможиле на илјадници луѓе кои бегаат од конфликтот брзо да добијат азил“.

Back to top button
Close