Населението на Египет се зголеми за уште еден милион за нешто повеќе од седум месеци

epa07630115 A mother cover her baby face to avoid the sun heat at the zoo in Giza, Egypt, 06 June 2019. Muslims around the world are celebrating Eid al-Fitr, the three-day festival marking the end of the Muslim holy fasting month of Ramadan. Eid al-Fitr is one of the two major holidays in Islam. EPA-EFE/Mohamed Hossam

Населението на Египет достигна 104 милиони, објави Централната агенција за јавна мобилизација и статистика. Египќаните станаа милион повеќе за седум месеци и единаесет дена. Тоа значи зголемување од 4.525 луѓе дневно, 188,5 на час, 3,1 во минута или по едно бебе се раѓа на секои 19 секунди.

Највисока стапка на раст има во областите Асиут, Сухаџ, Ќена, Миња и Бени Суеф. Според официјалните податоци, меѓу десет и четиринаесет милиони египетски граѓани живеат во странство.

Високиот раст и пренаселеноста се меѓу најзначајните проблеми со кои се соочува оваа северноафриканска земја. Владата има за цел да го намали наталитетот преку обезбедување на поширок пристап до бесплатни контрацептивни средства, информативни кампањи, финансиски стимулации за семејствата со ниски приходи кои имаат едно или две деца.

Back to top button
Close