Новата премиерка на Италија: Веднаш повлечете го Орденот на Италијанската Република од Маршал Тито

Џорџо Мелони се чини дека ќе стане првата жена премиер на Италија на чело на најдесничарската италијанска влада од Втората светска војна, откако нејзината конзервативна коалиција триумфираше на парламентарните избори во неделата.

Нејзината партија произлезе од Социјалното движење (МСИ) и беше основана од поддржувачите на Мусолини по неговата смрт во април 1945 година. Многу гласачи во Предапио велат дека ќе гласаат за Мелони, вклучувајќи ја и Фабијана ди Карло која ја смета Италијанската Браќа за „интелигентна и компетентна“ партија и се надева дека Италија со себе ќе ја добие првата жена премиер.

Мелони инсистира дека „нема место за носталгија по фашизмот“ во нејзината партија, која има евроскептична, националистичка христијанска програма. Сепак таа ги отфрла повиците да се отстрани од партиското лого пламенот во боите на италијанското знаме, кој беше преземен од логото на неофашистичката МСИ.

Во меѓувреме почнаа да протекуваат некои нејзини претходни изјави во кои се осврна на Хрватска.

„Ќе биде дека отсекогаш сум бил против влезот на Хрватска во ЕУ до враќањето на имотот на Есули. Да не зборуваме за враќањето, директно, на Истра и Далмација“, рече Мелони, кој објави статус поврзан со Јосип Броз Тито од пред неколку месеци.

„Апсурдно е да се почитува некој кој е одговорен за колежот на Италијанците. Браќата од Италија одамна изнесоа предлог-закон за ставање крај на овој срам. Жртвите на Фиби и нивните најблиски заслужуваат почит и правда: веднаш повлечете го Орденот на Италијанската Република од Маршал Тито“, напиша таа во февруари годинава на својот Фејсбук профил.

Back to top button
Close