Нови апсење во Турција

Турската Влада денеска нареди апсење на 149 лица, пред се припадници на безбедносните сили, осомничени дека се поврзани со мрежата на исламскиот проповедник Фетулах Ѓулен, кого Анкара го обвинува дека е организатор на обидот за државен удар во јули 2016 година.

Канцеларијата на Обвинителството во западната провинција Баликесир нареди апсење на 74 лица, од кои шест се поранешни шефови на полицијата и претставници на безбедносните сили.

Обвинителството на југоисточната провинција Газиантеп нареди апсење на 33 лица, од кои 24 се активни припадници на безбедносните сили. Додека во Бурса, западна Турција издадена е наредба за апсење на 42 луѓе од кои и шест војници.

Од 2016 година околу 8.000 лица чекаат судење, додека 150.000 јавни службеници, припадници на војската и други добија отказ или беа суспендирани поради сомнение дека учествувале во пучот.

Ѓулен, според Анкара главниот организатор на државниот удар, живее во САД.

Back to top button
Close