ОН: Бројни измачувања и смртни случаи меѓу приведените од Талибанците

Обединетите нации забележаа повеќе од 1.600 случаи на прекршување на човековите права врз луѓе приведени од талибанските власти, од кои некои починаа, а речиси половина од нив вклучуваат тортура или малтретирање од страна на полицајците и разузнавачите, покажа извештајот објавен денеска.

Мисијата на ОН во Авганистан (УНАМА) објави дека 18 лица загинале во затвори и полициски притвор во 19 месеци пред јули 2023 година.

Талибанците раководат со полицијата и разузнавачките служби откако ја презедоа власта во земјата по повлекувањето на странските трупи во 2021 година.

„Во обид да се изнудат признанија или други информации, приведените се изложени на силни болки и страдања, физички тепања, струен удар, гушење, напнати и неприродни положби на телото и присилно голтање вода, како и врзување очи и закани“, стои во Соопштение на УНАМА.

Back to top button
Close