Организации за човекови права од Србија со поддршка на Резолуцијата на ОН за Сребреница

Организациите за човекови права од Србија силно го поддржуваат усвојувањето на резолуцијата на Обединетите нации со која 11 јули се прогласува за „Меѓународен ден на сеќавање на геноцидот во Сребреница“.

Фактите за геноцидот во Сребреница, како и неговата правна квалификација, се потврдени без разумно сомневање со пресудите на Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија и Меѓународниот преостанат механизам за кривични судови.

Првата пресуда за геноцидот во Сребреница му беше изречена на командантот на Дринскиот корпус на Армијата на Република Српска, Радислав Крстиќ, во април 2004 година.

За геноцид беа осудени и Вујадин Поповиќ, Љубиша Беара, Драго Николиќ, Здравко Толимир, како и тогашниот претседател на Република Српска Радован Караџиќ и воениот командант на Војската на Република Српска Ратко Младиќ, кои беа осудени на доживотен затвор.

Ги повикуваме Владата и претседателот на Република Србија да го поддржат прогласувањето на 11 јули за Меѓународен ден на сеќавање на геноцидот во Сребреница и да престанат со практиката на славење на осудените воени злосторници и негирање на злосторствата, жртвите и пресудите на меѓународните судови.

Со тоа Србија би направила одлучувачки чекор кон помирување во регионот.

Фонд за хуманитарно право

Жени во црно

Импулс Тутин

Пешчаник

Независно друштво на новинари на Војводина

Младинска иницијатива за човекови права (YIHR)

Хартефaкт Фонд

Граѓански иницијативи

Адвокатска комисија за човекови права (ЈУКОМ)

Комитетот на Сандач за заштита на човековите права и слободи

Белградски центар за безбедносна политика (BCBP)

Автономен женски центар

Центар за културна деконтаминација (CZKD)

Хелсиншки комитет за човекови права во Србија

Back to top button
Close