Пакистан и Индија разменија податоци за нуклеарни средства, затвореници


Пакистан и Индија денеска разменија списоци на нивните нуклеарни постројки според договорот од 1988 година со кој се забрануваат взаемни напади со нуклеарни инсталации, се вели во официјалните соопштенија на двете страни.

Пакистан и Индија имаат затегнати односи околу хималајскиот регион Кашмир откако се стекна со независност од британската колонијална власт во 1974 година.

Водеа три војни, ги изградија своите војски и развија нуклеарно оружје. Индија ја изврши својата прва нуклеарна проба во 1974 година, а Пакистан во 1988 година.

Списоците беа поднесени истовремено преку дипломатите на земјите во Исламабад и Њу Делхи.

Индија и Пакистан, исто така, разменија списоци на затвореници во притвор на другата земја според договорот од 2008 година.

Пакистан достави список со 705 приведени Индијци, 51 цивил и 654 рибари. Индија достави список од 434 приведени Пакистанци, 339 цивили и 95 рибари.

Индија и Пакистан меѓусебно апсат рибари затоа што ја преминуваат необележаната поморска граница меѓу нив. Нивните поморски безбедносни агенции запленуваат бродови и апсат рибари, кои обично се ослободуваат дури по преговорите меѓу двете страни. Тие обично поминуваат неколку години во затвор без формално судење.

Back to top button
Close