Партиите во Грција ги трчаат последните километри од предизборниот маратон

Според истражувањата на јавното мислење во Грција, Нова демократија е на првото место, втора е СИРИЗА, а трета ПАСОК – Движење на промена, додека пак околу десет отсто, односно еден од десет анкетирани сè уште не одлучиле за кого ќе гласаат.

Изборите в недела ќе се спроведат според пропорционалниот модел што не предвидува бонус од 50 пратеници за партијата победник, што значи дека ќе биде многу тешко да се формира еднопартиска Влада, а доколку партиите не коалицираат, земјата ќе оди на втори избори на почетокот на јули

Back to top button
Close