Пендаровски се сретна со претставници на здружението Асоцијација за цистична фиброза

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими претставници на здружението Асоцијација за цистична фиброза.

На средбата, претставниците на здружението потенцираа дека бараат да им биде обезбедена модуларна терапија што во дел од соседните земји веќе е достапна за болните од цистична фиброза. Исто така, од здружението укажаа на потребата дијагнозата цистична фиброза да се врати во регистарот на ретки болести. Со тоа, како што истакнаа ќе се олесни пристапот на болните до соодветните лекови, соопшти Кабинетот на претседателот.

Во разговор со претседателот Пендаровски претставниците на здружението ги споделија и останатите предизвици и проблеми со коишто се соочуваат. Притоа ја посочија потребата од континуиран и непрекинат пристап до стандардната терапија, набавка на медицински помагала – инхалатори и витамински суплементи.

Изразувајќи поддршка на нивните заложби за актуелизирање и подигнување на свеста за оваа болест, претседателот Пендаровски ја нагласи потребата од ангажман на сите надлежни институции во насока на обезбедување соодветен третман на пациентите, согласно со светските трендови.

Во таа насока претседателот Пендаровски го истакна придонесот на Асоцијацијата, која во континуитет им помага на овие граѓани, како во справувањето со нивната болест, така и со низата неизвесности коишто произлегуваат од неа, стои во соопштението.

Back to top button
Close