Пепси загуби околу 500 милиони долари поради ситуацијата во Украина

 

Американскиот производител на пијалаци Пепси (PepsiCo) загуби околу 500 милиони долари во Русија и во Украина поради руската инвазија, објави Фајненшл тајмс, повикувајќи се на претставници на компанијата.

Компанијата ги информира своите инвеститори дека изгубила околу 241 милион долари како резултат на падот на вредноста на своите брендови и уште 241 милион долари поради принудниот отпис на доспеаните износи и падот на вредноста на резерви во регионот.

Во март Пепси соопшти дека ги стопира продажбата на пијалаци, инвестициите и рекламирањето во Русија

Back to top button
Close