Петков: Ако има мафија во Бугарија тоа се околу 50 луѓе

„Навистина, имаме дваесетина луѓе, поточно од 20 до 50, кои во текот на животот нелегално се збогатуваа, одржувајќи привилегирани односи со политичката моќ. Тие се во основа конкуренти, но и меѓусебно зависни еден од друг… Тие се обединуваат кога нивните интереси се загрозени. Згора на тоа, имаат главен обвинител кој им е на услуга и ги штити. Тие се во исто време солидарни и недопирливи. Ако ова го наречеме „мафија“, тоа значи дека ја има во Бугарија“.

epa10029069 Bulgarian Prime Minister Kiril Petkov speaks to media as he arrives for an EU-Western Balkans leaders’ meeting in Brussels, Belgium, 23 June 2022. The progress on EU integration and the challenges which the Western Balkans countries face in connection to the Russian invasion of Ukraine are topping the agenda when EU and Western Balkan leaders meet prior a European Council meeting. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ова го изјави премиерот Кирил Петков во интервју за летниот број на францускиот магазин „Интернешнл Политика“. Интервјуто е од мај 2022 година, но објавено дури сега, јавија бугарските медиуми.

„Единствениот плус овде е тоа што Бугарија има 6,5 милиони жители – со големина на две њујоршки населби – и полесно е да се ослободите од мафијата во две населби отколку на огромна територија како Русија на пример. Тешката работа е што овие луѓе имаат со значителни средства и го контролираат правосудниот систем, особено, нагласувам, со помош на државниот обвинител. Националното собрание не сака да го стори тоа, бидејќи голем дел од нивните пратеници ќе ја изгубат заштитата и ќе мора да одат во затвор.Единствениот начин за борба против оваа мафија е да се контактира со Европското јавно обвинителство со надеж дека нивните судии ќе преземат неколку случаи, разоткријте ја сложувалката и дојдете до јавен обвинител, а потоа ќе биде принуден да поднесе оставка“, вели Кирил Петков.

Од декември 2021 година, Бугарија, која се смета за најсиромашна, но и најкорумпирана земја во ЕУ, ја предводи младиот премиер со евроатлантски убедувања Кирил Петков (41), наведува магазинот. Неговиот главен приоритет, како што самиот вели, е да ја извади Бугарија со „нулта толеранција“ за корупција и злоупотреба на средства, со помош на новото европско обвинителство.

Во интервјуто тој додава дека „Мафијата ќе направи се што може за да ја собори мојата влада“.

– Таа има капацитет да го стори тоа. Со оглед на финансиските средства со кои располагаат, овие луѓе можат да купат доволно пратеници за да се спротивстават на моите политики… Ве потсетувам дека овие луѓе немаат скрупули. Но, кај нас тие се соочуваат со нов проблем: ние сме многу голем тим. И нашата партија не е пирамидална структура, нема да се урне ако ѝ падне врвот, напротив, ако некој случајно направи таква глупост, само ќе ја зајакне нашата решителност и нашата популарност. Отстранувањето на едно лице не ја отстранува заканата, напротив; и мислам дека овие луѓе кои во никој случај не се глупави го разбраа тоа. Затоа продолжувам да одам пешки до работа, секој ден.

Back to top button
Close