Петков – Мета: Европскиот коридор 8 е од стратешко значење за поврзување на Јадранското и Црното Море

Бугарскиот премиер Кирил Петков денеска во Софија имаше средба со претседателот на Албанија Илир Мета, кој е во посета на земјата.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, на разговорите станало збор за билатералните односи, регионалната соработка и европската перспектива на земјите од Западен Балкан.

Петков му посочил на Мета дека има огромен потенцијал за развој на економската соработка заснована на добриот политички дијалог меѓу Софија и Тирана.

Петков и Мета разговарале и за поврзувањето и инфраструктурните проекти на регионот.

Двајцата лидери ја истакнале стратешката важност на Европскиот коридор 8, кој ги поврзува Јадранот и Црното Море.

Бугарскиот премиер ја потврдил поддршката на Софија за подготвеноста на Тирана да ги започне преговорите за членство во ЕУ.

Бугарија е доследна на ставот дека местото на земјите од Западен Балкан е во Европската унија. Во таа насока, премиерот Петков ги истакна напорите на бугарската влада за интензивирање на дијалогот со Северна Македонија и надминување на противречностите.

Кирил Петков му рекол на Илир Мета дека бугарското национално малцинство во Албанија е главен мост на пријателство и фактор за зајакнување на меѓусебната доверба.

Тој ја истакна важноста што Бугарија ја придава на обезбедување можност за бугарското малцинство целосно да го искористи своето право да го изучува својот мајчин јазик во Албанија

Back to top button
Close