По изборите во Франција: на Мицкоски му е потешко одошто по европските избори, за Северна Македонија – тоа се добри вести

По изборите во Франција: на Мицкоски му е потешко одошто по европските избори, за Северна Македонија – тоа се добри вести.

1. Свесни дека саботирањето на Преспанскиот и Софискиот, но и на духот на Рамковниот договор им е се попровидно и пресретнато и во соседството и дома:

– Давкова ќе се објаснува по медиуми, а

– премиерот ќе се слика од Вашингтон…

За тоа време:

– само формално ќе бидат “кооперативни”, за земјата да не прерасне во доверлив партнер во НАТО, а

– фактички ќе ги држат заладени односите со сите соседи освен Србија, за да ја одржат проекцијата на Северна Македонија како “жртва” на соседите-членки на ЕУ и себе како нејзини “бранители”.

2. Резултатите на Меланшон и Макрон на Париз му овозможуваат да продолжи со поддршка на Украина за одбрана од руската агресија и национално и преку европските институции.

Тоа ја оневозможува Ле Пен национално и континентално да наметнува политика на примирување со Путин(измот) што му ја нуди Централна, Источна и Југоисточна Европа “на чинија”.

Резултатите од изборите во Франција се потврда и на францускиот и на европскиот курс на проширување на ЕУ кон Украина, Молдова и Западниот Балкан, вклучително Северна Македонија, паралелно со зацврстување на одбранбените врски од двете страни на Атлантикот во и преку НАТО.

3. Сето ова ги ограничува маневарските простори на Орбан и неговите партнери во Братислава, Белград, Бањалука, Подгорица и Скопје.

Ова особено откако политиките на европските центри од Варшава до Париз, вклучително самиот Брисел со новата Европска Комисија, практично добија легитимитет за продолжување на досегашната политика:

– и во однос на Европа соочена со прва војна во своето географско подрачје по 1945

– и во однос на надворешната и на политиката на проширувањето на ЕУ.

4. Секако, резултатите од предвремените избори нема да ја решат целосно поларизацијата во француското општество, а формирањето на нивната коалициона влада ќе биде предизвикувачко.

Но и во францускиот, како и во други европски случаи: поларизацијата во општествата растеше правопропорционално со растот на авторитаристичките политички движења.

И бидејќи овие движења растеа паралелно со зацврстувањето на Путин во Кремљ, нивниот пад е поврзан со поразот на путиновата агресија врз Украина.

5. Сето ова го вади лидерствата од Западниот Балкан вклучително на Северна Македонија “на отворено”: дали ќе се движат кон евроинтеграциите со сета поддршка и во Брисел и во соседството и “преку големата бара” – или ќе ги саботираат своите нации.

Во нашиот случај, ова ќе се види веќе со (не)продолжувањето на ВМРО-ДПМНЕ во правец на нарушување на независноста на судството и сето она што ќе произлезе како последица.

Ивон Величковски

Back to top button
Close