Пулмолог упатува на промени на лицето  кои се знак за рак на белите дробови

Според Светската здравствена организација, пушењето е причина за рак на белите дробови во 85 проценти од случаите, но тоа сепак значи дека во 15 проценти од случаите ракот ќе биде предизвикан од други фактори.

„Важно е да ги препознаете знаците на рак на белите дробови бидејќи раното откривање ви дава подобри шанси за преживување“, вели за Parade д-р Раџ Дасгупта, главен медицински советник за Fortune Recommends Health.

„За жал, пациентите со новодијагностициран рак на белите дробови често немаат симптоми“, вели Џими Јоханис, доктор на науки, интернист, пулмолог и специјалист за интензивна нега во MemorialCare Long Beach Medical Center.

Сепак, тоа не е секогаш случај, а еден знак на рак на белите дробови може да биде видлив на вашето лице. Пулмолозите објаснија што е тоа, зошто се случува и што да направите ако го забележите.

Една промена на лицето може да биде знак за рак на белите дробови

Спуштен очен капак (често во комбинација со непотење од таа страна од лицето) може да биде знак за рак на белите дробови.

Повеќе

Back to top button
Close