Радев се плаши дека Русија ќе ја нападне Бугарија ако ѝ помогнат на Украина

Претседателот Румен Радев кажа дека Русија би можела да ја нападне Бугарија, доколку ѝ помогнат на Украина, а тоа значи дека нема кој да ја брани.

Бугарските медиуми објавија дека Радев сака да предизвика владина криза со притисокот врз социјалистите од БСП да ја спроведат својата закана и да ја напуштат коалицијата ако решат да испратат воена помош за Киев.

Лидерката на БСП, Корнелија Нинова претходно се закани дека ќе ја напушти коалицијата доколку Владата на Бугарија донесе одлука за воена помош на Украина.

Back to top button
Close