Рама за „Де Волкскрант”: Србија не може брзо да се ослободи од руската зависност а Балканот останува незаштитен синџир

Србија не може брзо да се ослободи од зависноста, главно од рускиот гас. Путин го користи недостатокот на храна како смртоносно оружје и сака да го „храни” гладот во Африка и да испрати нов бран бегалци во Европа, изјавил албанскиот премиер Еди Рама во интервју за холандскиот весник „Де Волкскрант” (De Volkskrant).

Додава дека е загрижен за луѓето во богатите земји и нивната способност да останат вклучени во оваа војна.

-Бидете многу внимателни и слепо не прашувајте што не може да даде Србија. Србија не може брзо да се ослободи од зависноста, главно од рускиот гас, но во Обединетите нации, три пати гласаше против руската инвазија. Ова е уникатно и ново, никој не го очекуваше ова. Но, Балканот останува незаштитен синџир. Војната во Украина лесно може да ја дестабилизира стабилноста – па дури и да доведе до отворен конфликт, оценува Рама.

Посочува дека војната ја принудува ЕУ да се обедини, но тоа е и голем стрес тест.

– Прашањето е дали единицата ќе биде зачувана. Путин го користи недостигот на храна како смртоносно оружје. Тој сака да го „нахрани” гладот во Африка и да испрати нов бран бегалци во Европа. Не гледам двоумење кај политичките лидери, туку сомнежи во јавното мислење. Загрижен сум за луѓето во богатите земји и нивната способност да останат вклучени во оваа војна. Продолжуваат да велат: „Не ми е грижа за инфлацијата и скапиот бензин, не сакам Русија да победи”? Покрај воената конфронтација, Путин се фокусира и на разликите во стабилноста. Прагот на болка за Русија е многу поголем, изјавил Рама, јави Ора њуз.

Нагласува албанските граѓани сакаат да се приклучат на Европа и оти таа за нив е релгија.

-Со векови живееме под покриви кои не сме ги избрале. Наметнати од царски режими, странски режими. Првпат кога Албанците можеа сами да изберат беше кога решија да го остават комунизмот зад себе и да се приклучат на Европа. Во оваа смисла, Европа за нас е религија – и извор на знаење за транзицијата кон демократска држава, посочува Рама за холандскиот весник „Де Волкскрант”.

Back to top button
Close