Русија ги затвора сите канцеларии на Амнести Интернешнал и Хјуман Рајтс Воч        

Русија ги затвора сите канцеларии на најмалку 15 меѓународни организации, вклучувајќи ги Хјуман Рајтс Воч, Амнести Интернешнал и Фондацијата Карнеги за меѓународен мир.

Организациите се исклучени од рускиот регистар на меѓународни организации и странски невладини организации поради „прекршување на постојното законодавство на Руската Федерација“. Ова се наведува во соопштението на Министерството за правда, но не се објавени повеќе детали.

Русија, исто така, ги затвора канцелариите на Фондацијата за слобода Фридрих Науман, Фондацијата Фридрих Еберт, Фондацијата Ага Кан, Асоцијацијата Всполнота Полска и друг

Агнес Каламар, генерален секретар на Амнести интернешнал, изјави дека организацијата ќе продолжи да работи за заштита на човековите права.

– Двојно ќе ги зголемиме нашите напори да ги откриеме грубите кршења на човековите права од страна на Русија, и дома и во странство. Во земја каде што десетици активисти и дисиденти се затворени, убиени или протерани, каде што независните медиуми се обвинети, блокирани или принудени на самоцензурирање, и каде граѓанските организации се забранети или ликвидирани, треба да ја направите вистинската работа доколку Кремљ се обиде да ви ја затвори устата, истакна Каламар.

Во изминатите години, руските власти вршеа невидена репресија против неистомислениците и независното новинарство.

Back to top button
Close