Русија го истражува оштетувањето на гасоводите Северен поток како „меѓународен тероризам“

epa08066455 (FILE) – Workers work on a pipeline tube on the construction site of the Nord Stream 2 pipeline in Lubmin, Germany, 26 March 2019 (reissued 12 December 2019). The Nord Stream 2 pipeline with its length of 1230 kilometers runs from the Russian Baltic coast to Germany, subsea. The US House of Representatives has introduced sanctions against companies and individuals involved in the Nord Stream 2 pipeline project. EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Руската безбедносна служба ФСБ ја истражува штетата врз гасоводите „Северен поток“ под Балтичкото Море како „меѓународен тероризам“, јавија руските медиуми повикувајќи се на изјава од канцеларијата на јавниот обвинител.

Истекувањето од гасоводот огромни количини природен гас преку дното на Балтичкото Море може да емитува загадување еднакво на една третина од вкупните годишни емисии на стакленички гасови во Данска, предупреди денеска шефот на данската агенција за енергетика, Кристофер Боцау.

Тој изјави дека истекувањето гас од цевководите Северен поток 1 и 2 изнесува приближно 32 отсто од годишните емисии на јаглерод диоксид во Данска. Емисиите на CO2 во Данска во 2020 година се проценуваат на 45 милиони тони.

„Се додека има гас во гасоводот, опасно е да се биде таму“, рече Боцау, но не кажа кога ќе може да се увиди состојбата на цевките, за кои рече дека се направени од челик со дебелина од 12 сантиметри и обвиткани во бетон.

Цевководите лежат релативно плитко на морското дно, на длабочина од 70 до 90 метри.

Back to top button
Close