Руски свештеник ќе биде протеран бидејќи одбил да се моли за победа над Украина

Истакнат либерален свештеник се соочува со протерување од Руската православна црква затоа што одбил да прочита молитва со која Бог бара да ја води Русија до победата над Украина.

Во пресудата објавена во саботата, црковниот суд рече дека Алексиј Умински треба да биде „избркан“ поради прекршување на неговата свештеничка заклетва. Одлуката беше проследена на одобрување до патријархот Кирил, поглаварот на руската црква кој силно го поддржува претседателот Владимир Путин.

Случајот покажува како црквата го запира внатрешното несогласување додека ја дава својата поддршка за Путин и неговата „специјална воена операција“ во Украина, која сега е при крајот на својата втора година.Црковниот суд рече дека Умински ја прекршил својата заклетва со тоа што одбил да ја прочита „Молитвата за Света Русија“ – архаично име за Русија – што Кирил го направил задолжително на црковните служби.

„Ете, оние што сакаат да се борат, кренаа оружје против Света Русија, надевајќи се дека ќе го поделат и уништат нејзиниот обединет народ“, се вели во молитвата што првпат ја изговорил Кирил на 25 септември 2022 година, седум месеци по руската инвазија на Украина.„Стани, Боже, да му помогнеш на својот народ и да ни дадеш победа преку Твојата сила“.

Десетици руски православни свештеници се казнети поради оспорување на црковната линија за војната – на пример, со читање молитви за мир наместо за победа. Умински е најистакнатата жртва досега. Тој служеше 30 години како постар свештеник во црквата на животворното Свето тројство во Москва, пред ненадејно да биде отпуштен овој месец, непосредно пред православниот Божиќ, во потег што го отвори патот за пресудата во сабота. Тој беше познат по неговата работа во хоспис за деца и возрасни кои умираат и го водеше погребот на поранешниот советски претседател Михаил Горбачов во 2022 година.

Во интервју минатиот ноември, Умински рече дека јазикот на војната и „специјалната воена операција“ „на никој начин не се компатибилни“ со црковната литургија.

Тој ги охрабри верниците да бараат свештеници кои „повеќе се молат за мир отколку за победа и разбираат дека секоја победа е секогаш пирова во овие војни…

“Во современите војни секоја победа речиси секогаш е еквивалентна на самоуништување“, порача тој.

Ксенија Лученко, експерт за Руската православна црква во Европскиот совет за надворешни односи, рече дека пресудата против Умински е неправилна бидејќи молитвата што тој беше обвинет дека одбил да ја прочита не била разгледана и одобрена од највисокото тело на црквата, Светиот синод. Таа рече дека неговата казна е „доказ за узурпацијата на власта на патријархот Кирил во Руската православна црква и кршење на нејзините законски документи“.

Умински не коментираше во јавноста за неговото отпуштање. Црковниот суд соопшти дека одлуката за негово протерување била донесена во негово отсуство, откако тој не присуствувал и покрај тоа што бил трипати повикуван.

Вкупно 11.627 православни верници потпишаа отворено писмо за негова поддршка откако беше сменет од функцијата свештеник во црквата Света Троица и на негово место дојде Андреј Ткачов, гласен поборник на војната.Тие рекоа дека одлуката им предизвикала голема болка и дека илјадници луѓе ќе ги лиши од духовна поддршка.

„Ова е голема трагедија за многу верници, за пациентите во детски хоспис, за стотици затвореници и илјадници бездомници“. (Гардијан)

Back to top button
Close