Руските сили погодија резервоар со азотна киселина во источна Украина

Руските сили погодија резервоар со азотна киселина во источниот украински град Рубижне, поради што над областа има облак од отровен чад.

Локалните власти на Луганск ги предупредија жителите да останат во затворени простории или да носат маска за лице натопена во раствор на натриум.

Азотна киселина е многу опасна ако се вдише, голтне или ако е во контакт со кожата. Последиците од контакт со азотна киселина се слични на употреба на хемиско или биолошко оружје.

Back to top button
Close