САД ја губи битката со инфлацијата, цените неконтролирано растат

Иако никој не очекува дека Банката на федерални резерви ќе може брзо да ја потисне инфлацијата, малото зголемување на каматните стапки од страна на американската централна банка едвај имало влијание врз растот на потрошувачките цени, наведува телевизијата Си-Ен-Ен.

– Погледот на септемвриските податоци за потрошувачките цени покажува дека сега не ни е многу подобро отколку во март, кога ФЕД започна со агресивно монетарно затегнување. Тогаш растот на потрошувачките цени беше 8,5 отсто на годишно ниво, а сега е 8,2 проценти – пишува во анализата на Си-Ен-Ен.

Базичната инфлација во САД, која ги исклучува нестабилните категории на храна и енергија и генерално се смета за посигурен барометар на општата инфлација, достигна 6,6 отсто на годишно ниво во септември, што е највисоко ниво од 1982 година, истакна тој.

– Извештајот за инфлацијата е апсолутна катастрофа. Тој покажува дека што и да прават претставниците на ФЕД, тоа едноставно не функционира – напиша Kристофер С. Рупки, главен економист во фирмата за истражување на финансискиот пазар Fwdbonds.

ФЕД ги засили своите напори да ја истисне инфлацијата од американската економија со сите достапни средства, спроведувајќи масовни зголемувања на каматните стапки со надеж дека ќе ја намали побарувачката за стоки и услуги.

Сепак, и покрај зголемувањето на каматните стапки со невидена стапка, нема многу знаци дека цените ќе попуштат. Сепак, ФЕД е решена да го задржи курсот, сметајќи на силниот пазар на труд во САД за да го толерира притисокот од повисоките трошоци за задолжување, се додава во прилогот.

Повисокиот од очекуваниот септемвриски извештај за инфлацијата е последната сериозна слика на економијата што креаторите на политиката на ФЕД ќе ја разгледаат пред нивниот следен состанок на почетокот на ноември, и недвосмислено гарантира уште едно зголемување на основната каматна стапка за 0,75 отсто.

Инвеститорите сега даваат 97 отсто шанси за четврто по ред зголемување на каматните стапки за три четвртини од процентниот поен.

Претставниците на Федералните резерви беа изненадени од темпото на инфлација и на нивниот последен состанок посочија дека очекуваат повисоките каматни стапки да останат на сила додека цените не паднат, се вели во записникот од септемврискиот состанок на централната банка објавен во средата. Во дискусиите што доведоа до зголемувањето на стапката од 0,75 процентни поени, креаторите на политики забележаа дека инфлацијата особено им нанесува штета на Американците со пониски приходи.

Тие повторија дека зголемувањето на стапките веројатно ќе продолжи и дека повисоките стапки ќе преовладуваат додека проблемот не покаже знаци на решавање.

„Учесниците оценија дека Одборот треба да се придвижи, а потоа да задржи, порестриктивен политички став за да го исполни законодавниот мандат на Одборот за промовирање на максимална вработеност и стабилност на цените“, се вели во резимето на состанокот.

Официјалните лица понатаму забележаа дека инфлацијата „покажува мал знак за намалување досега… ја зголемија нивната проценка за движењето на стапката на федералните фондови што веројатно ќе биде потребно за да се исполнат целите на Одборот“.

S&P 500 благо порасна во средата по објавувањето на извештајот бидејќи некои трговци го сфатија коментарот како сигнал дека ФЕД може да се повлече од брзото затегнување доколку има поголеми турбуленции на финансиските пазари.

„Неколку учесници забележаа дека, особено во сегашното многу неизвесно глобално економско и финансиско опкружување, би било важно да се калибрира темпото на понатамошно заострување на политиката со цел да се ублажи ризикот од значителни негативни ефекти врз економските изгледи“, се вели во записникот.

Состанокот се одржа пред неодамнешниот проток на податоци кои покажуваат дека инфлациските притисоци остануваат високи, иако не со темпото на почетокот на оваа година. Преферираната мерка на ФЕД за инфлацијата на потрошувачките цени се зголеми за 6,2 отсто во однос на претходната година — 4,9 отсто без храна и енергија — во август, според податоците од минатиот месец, што беше значително над целта на централната банка од 2 отсто.

Извештајот објавен во средата покажа дека цените на производителите пораснале за 0,4 отсто во септември.

Back to top button
Close