САД извршија успешен тест на хиперсонично оружје 

Воздухопловните сили на САД објавија дека извршиле успешен тест на хиперсонично оружје, кое лета петпати побрзо од брзината на звукот.

Тестот е извршен во саботата, во близина на брегот во близина на Јужна Калифорнија, кога бомбардер Б-52 истрелал „Оружје за брз одговор“ (ARRW).

– По одвојувањето од авионот оружјето за брз одговор се покрена и траеше онолку долго колку што очекувавме, достигнувајќи хиперсонични брзини петпати поголеми од брзината на звукот, се наведува во соопштението на американската војска

Back to top button
Close