Само 30 литри по автомобил: Криза во Франција по големиот штрајк

Над 60 отсто од францускиот капацитет за рафинирање на нафта беше затворен по штрајкот на работниците во дел од рафинериите.

Ова придонесе за зголемување на цените на дизелот и притоа земјата ја принуди да врши увоз на гориво.

Во некои места во јужна Франција веќе бил донесен декрет со кој се ограничува потрошувачка на гориво на 30 литри по автомобил, објави „Ројтерс“.

Back to top button
Close