Сесрпскиот собор е будење на проектот на Слободан Милошевиќ, вели шефот на дипломатијата на БиХ

Двете водечки бошњачки партии, Народ и Правда и Партијата за демократска акција, го нарекоа Сесрпскиот парламент одржан вчера во Белград, оживување на проектот на Милошевиќ, кој беше извор на војна и агресија.

„Ваквиот собир всушност претставува будење на проектот на Слободан Милошевиќ и продолжување на хегемонистичката политика на Србија кон соседите. Таквата политика го загрозува мирот, стабилноста и ја оневозможува секоја регионална соработка меѓу независни и суверени држави, заснована на почитување на суверенитетот и територијалниот интегритет на секоја држава“, објави Народ и правда, партијата на чие чело е Елмедин Конаковиќ, кој е и шеф на дипломатијата на Босна и Херцеговина.

На Сесрпското собрание присуствуваа претставници на Србија и на Република Српска и Косово, кои беа повикани да ги зачуваат виталните национални цели и слобода. Беше нагласена неразделноста на Косово од Србија и придржувањето до Дејтонскиот мировен договор за Босна и Херцеговина, при што беше осудено секое негово прекршување.

Сепак, од партијата Народ и правда го оценија тој собир како закана за мирот на Балканот и Босна и Херцеговина. Најголемата бошњачка партија за демократска акција на Бакир Изетбеговиќ, која е во опозиција, повика на реакција од меѓународната заедница, нарекувајќи ја средбата во Белград отворена закана.

Back to top button
Close