Шпанија ги поништи титулите доделени од диктаторот Франциско Франко

Шпанија денеска со нов Закон ги поништи аристократските титули што диктаторот Франциско Франко и неговите наследници им ги доделија на лојалните команданти и членови на семејствата.

Со мерката „Демократско сеќавање“ што стапи на сила денеска се укинати 33 благороднички титули, доделени на двајца од внуците на Франко, како и на потомците на неколку негови генерали, министри и други високи функционери.

Франко владееше со Шпанија од 1939 до 1975 година, по воен удар и тригодишна граѓанска војна што однесе 500 илјади животи.

Иако повеќето титули беа доделени од самиот Франко како награда за лојалност, со новиот закон се опфатени и пет личности на кои благороднички титули им додели неговиот наследник, поранешниот крал Хуан Карлос Први и тоа во првиот месец од неговото владеење.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close