Што го прави фентанилот толку опасен и како можe да сe спречи предозирање?

Соединетите држави се соочуваат со криза на смртни случаи од предозирање. Во 2021 година, повеќе од 106.000 Американци ги загубија животите поради предозирање со дрога – вклучително и повеќе од 1.100 тинејџери само таа година.

Синтетичките опиоиди, кои првенствено го вклучуваат моќниот лек фентанил, се главниот двигател на смртните случаи од предозирање, со речиси 7,5 пати вкупно зголемување од 2015 до 2021 година, според американскиот Центар за контрола и превенција на болести. Предозирањето и труењето се третата водечка причина за смрт кај децата и адолесцентите на возраст од 19 години и помлади.

Во 2022 година, американската Администрација за борба против дрога заплени над 50 милиони лажни апчиња на рецепт и повеќе од 4536 килограми фентанил. Сето ова доаѓа бидејќи родителите и старателите се сè позагрижени за труењата со фентанил кај тинејџерите и младите кои несвесно консумираат апчиња со фентанил илегално продадени под маската на помалку моќен лек.

Многу луѓе можеби не знаат за фентанилот и неговата легитимна употреба, но е корисно – и потенцијално спасувачко – да се знае што го прави толку опасен и што може да се користи за да се отстранат неговите ефекти.

Фентанил е различен од смирувачот за животни ксилазин, познат и по неговото име на улица, „транк“, но тие се повеќе се користат заедно. Дали постои начин да се открие дали фалсификуваните лекови имаат фентанил или ксилазин во нив? И како можат родителите и загрижените членови на семејството да ги заштитат своите најблиски од предозирање со фентанил?

За да нè води низ прашањата за овие лекови, разговарав со медицинскиот аналитичар на Си-Ен-Ен, д-р Леана Вен, лекар за итни случаи и професор по здравствена политика и менаџмент на Факултетот за јавно здравје на Институтот Милкен на Универзитетот Џорџ Вашингтон. Таа е и претседател на советодавниот одбор за Behavioral Health Group, мрежа на центри за амбулантско лекување и закрепнување со опиоиди низ САД. Претходно, таа служеше како комесар за здравство на Балтимор, каде што ја надгледуваше стратегијата за превенција на опиоиди во градот.

 

Си-Ен-Ен: Што е фентанил и за што треба да се користи?

Д-р Леана Вен: Фентанил е исклучително моќен опиоиден лек. Тој е помеѓу 50 и 100 пати посилен од морфиумот, кој е уште еден вообичаен опиоиден лек.

Постојат легитимни медицински намени за фентанил. На пример, пациентите со рак кои имаат ужасна болка може да доживеат олеснување со фентанил фластер или пастила. Или некој кој штотуку си ја скршил раката и има потреба од итно олеснување на болката може да има корист од шприцот со фентанил.

Овие настани се случаи во кои на пациентите им се дава фентанил во соодветни медицински услови, за специфични медицински индикации. Повеќето предозирање со опиоиди не се должат на фентанилот кој е пренасочен од легитимна медицинска цел.

Многу фентанил се произведува во нелегални, тајни лаборатории. Токму овој незаконски користен синтетички фентанил е најчесто поврзан со неодамнешните смртни случаи од предозирање.

Си-Ен-Ен: Што го прави фентанилот толку опасен?

Фентанил, исто така, може да се направи во форма на апчиња и може да се меша со други фалсификувани апчиња

Вен: Фентанил, како и другите опиоиди, предизвикува поспаност и седација. Некој кој зема премногу фентанил ќе ја изгуби свеста и ќе престане да дише. За неколку минути, тие би можеле да умрат бидејќи не дишат и не добиваат кислород до нивните органи.

Бидејќи фентанилот е толку силен опиоид, земањето дури и мала количина може да биде смртоносно. Друг елемент што го прави фентанилот толку опасен е тоа што многу луѓе можеби не се свесни дека ја земаат моќната дрога. Тоа е многу евтино за правење, па затоа некои дилери на дрога мешаат фентанил со други недозволени супстанции, како што се хероин, бензодиазепини, кокаин, МДМА (попозната како екстази или моли) и метамфетамини. Фентанил, исто така, може да се направи во форма на апчиња и може да се меша со други фалсификувани апчиња. Некои луѓе можеби мислат дека земаат помалку моќен опиоид како што е оксикодон, но всушност добиваат фентанил.

 

Си-Ен-Ен: Што може да се искористи за да се отстранат ефектите на фентанил?

Вен: Постои опиоиден противотров, налоксон, кој може да ги промени ефектите на опиоидите, вклучително и фентанил. Налоксон е достапен како спреј за нос и како интрамускулна инјекција.

Силно би советувал секој што користи опиоиди – без разлика дали се препишани опиоиди или недозволени дроги – да носи налоксон со себе. Ако самите се предозираат, не можат да си го спасат животот, но луѓето кои користат дроги веројатно ќе бидат и покрај други кои користат дрога, и тие можат да помогнат во реанимација. Дополнително, тие би можеле однапред да им кажат на пријателите и семејството каде е нивниот налоксон, за да можат луѓето околу нив да го администрираат доколку се открие дека не реагираат.

Членовите на семејството на оние кои користат опиоиди, исто така, треба да носат налоксон, и да се погрижат да научат како да го користат овој противотров.

Некој кој земал фентанил може да бара повеќе од една доза за да се реанимира. Исклучително е важно да се јавите и на 911 ако некој не реагира и веројатно е предозиран. Не чекајте да пристигнат болничарите пред да дадете налоксон – дајте го што е можно поскоро. Но, повторно, задолжително јавете се на 911 за да добиете брза медицинска помош.

 

Си-Ен-Ен: Дали налоксонот делува на други лекови, како хероин, бензодиазепини или ксилазин за смирување на животните?

Вен: Налоксон делува на отстранување на предозирање од хероин. Сепак, не делува против бензодиазепините, кои се посебна класа на лекови од опиоидите. Исто така, се чини дека не делува против ксилазин, кој е средство за смирување кое не е одобрено за употреба кај луѓе, но најчесто се користи за смирување на големи животни, како што се коњите. Ксилазин, вообичаено наречен транк, е пронајден измешан во други лекови, исто така, и исто така може да биде фатален.

Ова е уште една причина да се јавите на 911 кога ќе наидете на некој што има сомневање за предозирање. Дури и ако земале фентанил или друг опиоид, постои можност да имаат и нешто друго во снабдувањето со лекови што можеби нема да реагира на налоксон.

 

Си-Ен-Ен: Дали постои начин да се открие дали фалсификуваните лекови имаат фентанил во нив?

Вен: Не можеш да кажеш само со гледање на лекот. Понекогаш, фалсификуваните лекови изгледаат поинаку од вистинските лекови бидејќи доаѓаат во неквалитетно пакување или имаат неправилна форма, ознаки или бои, но честопати изгледаат речиси идентично. Исто така, не можете едноставно да откриете дали може да е загадена со фентанил.

Постои метод, кој го поддржуваат застапниците за намалување на штети, за тестирање на фентанил во резервите на лекови со користење на тест ленти за фентанил. Американскиот центар за контрола и превенција на болести има дополнителни информации за тоа како да се користи овој тест. Забележете дека само затоа што една таблета нема фентанил во неа не значи дека секоја пилула од тој добавувач нема да ја има. Исто така, тест лентите за фентанил нема да земат ксилазин или други потенцијално смртоносни загадувачи.

Си-Ен-Ен: И како можат родителите и загрижените членови на семејството да ги заштитат своите најблиски од предозирање со фентанил?

Вен: Научете ги вашите деца фалсификуваните лекови често се контаминирани со фентанил и каква е опасноста од фентанил. Мала количина може да го запре нивното дишење и да биде фатална. Тие не треба да веруваат во она што го добиваат од незаконски добавувач; тоа е како да играте руски рулет бидејќи не знаете дали може да содржи фентанил.

Знајте ги знаците на предозирање и носете со себе налоксон. Можете да се распрашате за добивање налоксон во вашата локална аптека, а многу државни и окружни здравствени одделенија нудат и налоксон. За тинејџерите кои имаат зависност од опиоиди или користат дроги поради други основни состојби како депресија или анксиозност, достапна е помош. Започнете со контактирање на вашиот педијатар. Телефонската линија на федералната влада 24/7, 988, исто така може да обезбеди ресурси за лекување.

Извор: cnn.com

Редакција Трн

 

Back to top button
Close