ШУШКА МОЛИКА

Националниот парк Пелистер беше прогласен со закон донесен од Президиумот на Народна Република Македонија на 30 ноември 1948, како прво заштитено природно богатство во Македонија.

Значи – 1948 година. Три години по Втората светска војна, во разурната земја, кога едвај имало струја, вода и канализација, при мнозинство неписмено население, државата прогласува национален парк и заштитува природно богатство.

Точно 75 години подоцна, речиси на истиот датум – на 29 ноември 2023, од Националниот парк Пелистер биле исечени 165 стебла од ендемичниот бор молика и ела. Битолската полиција поднесе кривични пријави против шестмина, меѓу кои и директорот на Паркот и преседателот на Управниот одбор.

Тоа е сликата на современа Македонија, земја членка на НАТО, сериозен кандидат за ЕУ и успешен претседавач на ОБСЕ.

Шушка молика, ама шушкаат и парите.

Целата колумна на Горан Михајловски на СДК МК

 

Back to top button
Close