Словенија донесе одлука: Истополовите партнери можат да посвојуваат деца

Уставниот суд на Словенија ги оцени за неуставни законските одредби според кои само лица од различен пол можат да имаат деца.

Според оваа одлука, брачна заедница се смета за животна заедница на две лица без разлика на полот, а истополовите партнери кои живеат во партнерство можат да посвојуваат деца под исти услови како и брачните парови од различен пол.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close